Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis е едноклетъчен, подвижен протозой с микроскопични размери (средно 10-20 µм), който е невидим с просто око. Паразитът се размножава чрез делене на всеки 8-12 часа. Характерна особеност на трихомоните е способността им да поглъщат други микроорганизми (бактерии), като по този начин задържат  патогенните причинители на други инфекции, включително и сексуално предавани, като например гонококция (трипер). Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при болестта, наречена на тяхно име – трихомоназа (трихомониаза).

Външният вид и морфологията на всеки индивид са еднакви – подвижен флагелатен трофозоид, с четири по-дълги флагели отзад, една флагела отпред и няколко по-къси, служещи за прикрепване. Трихомоната се храни през мембраната си и може да преработва глюкоза.

Разпространява се при хората по полов път. Оцелява извън гостоприемника цели 24 часа – в урина, сперма и сладка вода.

Доскоро Trichomonas vaginalis се е смятал за причинител на не особено опасно възпаление, трихомониаза, но по-новите изследвания разкриват връзката му с много по-сериозни сексуално преносими болестни състояния: ЧПВ, ХИВ и необратими промени със злокачествен характер в тъканите. Освен в уро-гениталните области, паразитът може да се развие в дихателната система с бронхит, пневмония и орални лезии.

Възпаленията от Trichomonas vaginalis при бременни жени са предпоставка за недоносване на плода и ниското му тегло. Днес се знае, че възпалителните заболявания в областта на пелвиса от този паразит, като вагинит, колпит при жените и уретрит, простатит при мъжете, водят до безплодие и при двата пола. В повечето случаи заразяването протича безсимптомно, особено при мъжете. Обикновено сигнал за инфекцията е вагинален секрет или уретрално течение. Проявяват се симптоми като дразнене и възпаление на цервикса със силно зачервяване и сърбеж, парене, болезнено уриниране при жените, и дразнене след уриниране и/или еякулация при мъжете.

Доказването на Trichomonas vaginalis става от вагинален секрет, урина или сперма, с микроскопско изследване. Златен стандарт се смята доказване от култура (overnight culture), за което достоверността на резултата е 75-95 %.

Стандартната медицина провежда лечение предимно с препаратите Metrinidazole  и Tinidazol, но нерядко се изписват и препаратите Ornidazole, Carnidazole и Nimorazole. Проблемът със стандартното лечение е, че при половината от пациентите, третирани със споменатите препарати, до три месеца след лечението, се наблюдава реинфекция.

Хомеопатичните препарати, справящи се добре с този паразит са: Helonias и Clematis.

„Пара-7“ лекува трайно и безопасно Trichomonas vaginalis. Предвид упоритостта на този паразит и неговото често присъствие в живота на хората, горещо препоръчваме интимните двойки веднъж годишно да приемат „Пара-7“ с превантивни цели.

Следвайте ни или споделете:
0

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харасва Ви блога? Моля споделете!

  • RSS
  • Follow by Email
  • Facebook
  • Google+
    https://blog.heliantheae.bg/2018/04/06/trichomonas-vaginalis_bg
  • Pinterest
    Pinterest
  • Instagram